Personalitatea unui spaţiu interior amenajat cu ajutorul unui arhitect – completat de elementele care vă definesc–
este un amestec armonios între complexitate, diversitate şi îmbinarea unei  varietăţide nuanţe şi materiale. Este un spaţiu de amestec – un conglomerat unde activităţi interdependente se desfăşoară simultan – în care sunt ordonate obiceiurile cu activităţile de locuire. Gândirea arhitecturală a mobilierului aduce coerenţă şi rafinează obiceiurile şi activitatea de locuire a unui spaţiu.

 Jocul abil al designerului cu lumina în amenajarea spaţiului interior are o contribuţie importantă. Foloseşte luminarea selectivă a anumitor suprafeţe – pereţi decoraţi cu lemn, piatră naturală sau tapet – pentru a crea senzaţia unui spaţiu mai larg. Finalitata acestui proces este un design interior care asigură o atmosferă caldă proprii unei locuinţe.

Materialele care difuzează lumina naturală în spaţiul interior  – trebuie să se afle într-o proporţie potrivită şi să aibă o textură care să fie în concordanţă cu orientarea spaţiului raportat la punctele cardinale. Alţi factori de care trebuie să ţinem cont sunt suprafaţa ferestrei raportată la cea a camerei şi echilibrul optim între trasluciditatea şi cantitatea materialului. Folosim aceste principii coroborate astfel încât rezultatul final să fie o iluminare naturală optimă a spaţiului interior. Dacă folosim materiale naturale – bumbac, în sau derivate ale acestora – caracteristică de transluciditate a acestora nu va permite excesul de lumină naturală să pătrundă în spaţiul interior. O circulaţie liberă în faţa peretelui vitrat asigură un confort sporit.

În ceea ce priveşte organizarea interioară a obiectelor de mobilier existente şi a celor propuse prin proiect – vom urmări îmbinarea celor două. Axele geometrice generale vor fi respectate pentru a asigura fluiditatea circulaţiei între zonele principale ale casei şi a iluminării optime în toate momentele zilei.

Punctele de interes pentru zona de zi  – dining, bucătărie şi living trebuie să aibă o abordare unitară, cu spaţii de depozitare închise cu uşi şi, alternativ, spaţii de depozitare deschise – poliţe, rafturi. Simplitatea volumetrică a corpurilor de mobilier închise se va integra în aspectul artistic al amenajării prin folosirea unor materiale speciale. Simplitatea lor volumetrică se va îmbina cu funcţionalitatea şi necesităţile spaţiului.

Materialel folosite în amenajarea spaţiului interior sunt puse în evidenţă prin iluminatul artificial. Luminarea anumitor zone din locuintă se face în funcţie de scopul acestora, de nevoia de a crea transformă un spaţiu îngust într-unul mai larg şi de a evidenţia puncte de interes. Tipul corpurilor de iluminat, intensitatea şi temperatura sursei de lumină dar şi poziţionarea vizibilă sau ascunsă a ei sunt importante în crearea efectului dorit.

În zona de noapte a locuinţei iluminatul artificial va fi de două feluri – unul intens şi altul difuz. Cel difuz trebuie orientat către suprafeţele verticale ale spaţiului interior, iar cel intens poate fi amplasat în pafon cu orientare către pardoseală.

În acest caz, o sursă unică de lumină intensă nu crează o iluminare omogenă, fiind preferabil să existe un număr mai mare de trei corpuri de iluminat artificial. În acest caz se pierde efectul de umbre purtate generat de sursa de lumină intensă.

Designul interior ne îmbunătăţeşte felul în care locuim. Proporţia  arhitecturală intervine în organizarea acestuia pentru a asigura o compoziţie unitară în amenajarea interioară şi adoptă ca parte integrantă a sa, principiile unei viziuni contemporane de locui în spaţii gândite durabil.

Implicarea arhitectului în procesul de selecţie a stilului de dorit, a identificării punctelor de interes în amenajarea spaţiului interior şi selecţia materialelor potrivite pentru fiecare proiect de locuinţă este parte integrantă a designului interior.

Tag Studio este fabricat în România cu multă pasiune pentru grafică şi design.

Iulia Petrescu is a writer and architect at Criquet Architecture.

Copyright © 2015 Criquet Architecture. All Rights Reserved.

TOP